Annons

Föreläsningarna är fria men platserna är begränsade.

Bild: 
Getty Images

Välkomna på föreläsningar

Föreläsningen 16 november är inställd på grund av covid-19-restriktioner. Vi återkommer förhoppningsvis om nytt datum under våren.

Under hösten arrangerar Forskning & Framsteg tillsammans med Folkuniversitetet i Uppsala en serie öppna föreläsningar.

Annons

Publicerad:

2020-09-21

Föreläsningen 16 november är inställd på grund av covid-19-restriktioner. Vi återkommer förhoppningsvis om nytt datum under våren.

15 OKTOBER – GRAND TOUR
På 1600-talet avslutade många adelsmän sin utbildning med en bildningsresa – en Grand Tour. Ola Winberg, doktor i historia vid Uppsala universitet, hämtar exempel från resor i Frankrike och Italien, där resenärerna skulle studera renässansens och barockens främsta mästerverk.

16 NOVEMBER – STJÄRNVINDAR
Vi är alla gjorda av stjärnstoff, men hur går det till? Vid universums början fanns bara grundämnena väte, helium och små mängder litium. Under miljarder år har 2 procent av urmaterialet omvandlats till tyngre grundämnen, som nu bygger nya stjärnor, planeter och liv. Sofia Ramstedt, universitetslektor vid Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet, föreläser om varifrån olika grundämnen kommer, hur de återvinns i galaxen och vilka frågor som finns kvar att besvara.

PLATS: Folkuniversitetets aula, Bergsbrunnagatan 1, Uppsala.
TID: 18:00–19:00.
Föreläsningarna är kostnadsfria och antalet platser begränsade.
Här kan du läsa mer.

Den första föreläsningen i serien hölls den 8 september då Mattias Lantz, forskare i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet, bjöd på en radioaktiv resa genom himmel och jord.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.