Annons

Danska forskare har utvecklat en robot som kan utföra corona-tester.

Bild: 
Syddanskt universitet

Pandemin ger skjuts åt robotar

Annons

Publicerad:

2020-12-28

Coronapandemin har orsakat störningar i företagens globala leveranskedjor. Följden blir att produktion som tidigare flyttat till lågkostnadsländer tas hem igen.

– Samtidigt blir tillverkningen mer automatiserad, vilket betyder fler robotar i industrin, säger Christian Smith, robotforskare vid Kungliga tekniska högskolan.

Lång tid att programmera om robotarna

Under pandemin görs även försök att låta robotar ta över jobb i sjukvården. Danska forskare har till exempel utvecklat en automatisk provtagningsrobot för coronatester. Men att automatisera sjukvården är en tuff uppgift, enligt Christian Smith.

– Arbetsuppgifterna är så varierade att det inte lönar sig. Det tar för lång tid att programmera om robotarna, säger han.

I sin egen forskning utvecklar Christian Smith metoder för att göra programmeringen både enklare och snabbare. Ett sätt är att visa roboten på ett ungefär hur den ska lösa en uppgift. Detaljprogrammeringen görs sedan med hjälp av AI.

Under de närmaste åren kommer vi att se hur antalet robotar fortsätter att öka och sprida sig till fler branscher, enligt Christian Smith.

– Vi forskar bland annat på hur vi kan få robotar att hantera textilier och kläder som böjer och töjer sig.

Vetenskapsåret 2021

Nya data om klimatet från FN:s klimatpanel, en rymdsond på självmordsuppdrag och fler fria forskningsartiklar.

2020-12-28

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.