Annons

Bild: 
Christer Sturmark

Choklad först, sen kemi

Annons

Publicerad:

2021-11-20

När ett experiment misslyckas efter timmar av möda kan det vara klokt att äta en kexchoklad. Sen kan man börja om med sitt experiment. Det är en av lärdomarna som kemiprofessorn Ulf Ellervik förmedlar i den här behändiga lilla boken Förundran – om vetenskapens små njutningar.

Inspiration har han hämtat från den franske författaren Philippe Delerms bästsäljare Den första klunken öl och andra små njutningar. Likt Delerm jagar Ellervik dopaminkickar, men avgränsande till forskarsfären och väl medveten om den tillvänjningseffekt som hjärnans belöningssystem har utrustat oss med. Således är det många första gången – första labbet i föräldrahemmets källare, första dagen på Kemicentrum i Lund, disputationen, första dagen som postdok i Kalifornien (strandsatt utan packning men under den bekymmerslösa kaliforniska solen), och så vidare …

Som läsare njuter jag med Ulf Ellervik och smittas av den nyfikenhet och kärlek till dedikerat arbete som han förmedlar.

Litteraturhänvisningar

Förundran: Om vetenskapens små njutningar

Ulf Ellervik
Fri tanke

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.