Annons

Med motor kan raketen lämna jorden i lagom takt.

Bild: 
Getty images

Vilken fart krävs för månfärd?

För att en farkost av något slag ska kunna flyga till månen måste den ha en hastighet av cirka 11 kilometer per sekund. Hur långt kommer den om hastigheten är mindre? Vad händer när den inte kommer längre? Varför kommer den inte längre?
/Sivert

Annons

Publicerad:

2022-01-05

Svar av Mats André, professor vid Institutet för rymdfysik, Uppsala

Den så kallade flykthastigheten från jorden är drygt 11 kilometer per sekund. Med det menas att om ett föremål vid jordytan plötsligt får en hastighet uppåt som är högre än denna hastighet så kommer det aldrig trilla ner igen. I denna uträkning bortser vi från sådant som luftmotstånd och andra himlakroppar, så det rör sig om en enkel modell, inte en realistisk beskrivning av verkligheten. Om hastigheten är lägre än flykthastigheten kommer föremålet så småningom vända och dras tillbaka av jordens gravitation. Vid halva flykthastigheten, alltså 5,5 kilometer per sekund, skulle föremålet vända redan på ett par tusen kilometers höjd.

Konceptet flykthastighet kan ge en känsla för hur gravitationen påverkar föremål nära jorden, men det används inte för praktiska beräkningar för till exempel månfärder – av många skäl. Först och främst gäller flykthastighet bara föremål utan egen motor. Med motor kan du lämna jorden mycket långsammare – ja, egentligen hur långsamt som helst. Hastigheten för en månfärd bestäms i stället av vad som är tekniskt och praktiskt fördelaktigt. För att åka till månen använder man en raket som gradvis ökar hastigheten genom atmosfären och sedan ytterligare accelererar mot månen. För astronauterna i Apollo-projektet för 50 år sedan tog resan cirka tre dagar och den skulle ta ungefär samma tid i dag. Det går visserligen att åka fortare, men då krävs mer bränsle för att bromsa vid månen, vilket innebär en större (och dyrare) raket.

Var på jorden en uppskjutning sker har också betydelse för hur hög hastighet ett föremål får. Ju närmare ekvatorn, desto mer kan jordens rotation hjälpa till att slunga ut något i rymden. Verkligheten är kort sagt mycket mer komplex än vad som avspeglas i flykthastighetens enkla modell.

Har du en fråga till en forskare?

Mejla fraga@fof.se så tar Anders Nilsson, vetenskapsjournalist och redaktör för avdelningen Frågor + Svar, emot den. 

Vi krockar trots att rymden växer

Som jag förstår det expanderar universum likformigt, så att alla punkter avlägsnar sig från varandra.

2018-05-17

Sverige siktar mot månen

Just nu pågår en udda månkapplöpning i Sverige.

2018-04-12

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.