Annons

Anna Froster skapar ett biparadis vid sina barns skola.

Bild: 
Petter Bohman

Bygger ett paradis för bin

Hej Anna Froster, du har bland annat skrivit om bin i det här numret av F&F. Vem är du?

Annons

Publicerad:

2021-06-03

– Jag började mitt yrkesliv som biolog men med tiden har det blivit mer och mer skrivande, som journalist och författare. Just nu håller jag på att avsluta en bok om svampar och påbörja en bok om lappugglor.

– När jag tittar upp från datorn ser jag ut över Hornborgasjön, där tranor och gäss hörs dygnet runt nu. Jag delar mitt liv med en pratglad västgötsk biolog och jag skulle säga att 80 procent av våra samtal handlar om natur och naturvård på olika sätt. Från slåtterängar och mulmholkar på tomten, till iberiska lodjur och EU-lagstiftning. Särskilt nu i pandemitider blir det lite inkrökt. Eller nischat, kan man också säga.

Var det något särskilt som fick dig att tänka på bin just nu?

– Bikrisen har det ju pratats mycket om, men att det kom upp nu kanske har att göra med att vi är några stycken i byn här, Broddetorp, som håller på att skapa ett biparadis vid barnens skola. Vi har fått pollineringsbidrag från Naturvårdsverket för att fixa en plats där det ska finnas allt som vildbin gillar: en sandig slänt mot söder, små kullar, blommande buskar, slåtterängar med en massa olika blommor och bihotell i gamla stockar. Jag tror att det blir en bra plats för människor också.

Kupor löser INTE vildbinas kris

Att hjälpa bina genom att sätta upp bikupor kan göra mer skada än nytta.

2021-06-03

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.