Annons

Den positiva effekten av genomskinliga munskydd tros bero på att patienter enklare uppfattar icke-verbala signaler från läkarna. Här poserar en av författarna, Ian Kratzke, med de två typerna av munskydd.

Bild: 
Bild använd med tillstånd av JAMA Network®. © 2021 American Medical Association

Mer empati från läkare som syns bakom masken

Genomskinliga munskydd ger läkare ett mer empatiskt intryck, och gör att patienter enklare förstår deras förklaringar. Det visar ny amerikansk forskning.

Annons

Publicerad:

2021-03-11

 Munskydd bland vårdpersonal är knappast någonting nytt. Men coronapandemin har ställt frågan på sin spets – i Sverige rekommenderas till exempel vårdpersonal numera att bära munskydd eller visir vid vanliga läkarbesök.

Att utstråla värme bakom ett munskydd är dock svårare än man kan tro. Det visar en ny studie från University of North Carolina, som pekar på genomskinliga alternativ som en lösning.

Fördelade masker slumpmässigt

Studien bygger på 200 möten mellan patient och kirurg som träffades för första gången inför en kommande operation. De 15 kirurger som deltog i studien bar mask av båda typer men med olika patienter. Vilken mask som användes vid vilket besök slumpades fram.

Vid de 100 möten där kirurgerna bar genomskinlig mask upplevde patienterna dem som mer empatiska, förtroendeingivande och bättre på att förklara saker om ingreppet.

Troligen hade patienter lättare att plocka upp subtila icke-verbala signaler, och kunde bättre förstå vad kirurgen sade när deras läppar gick att se, skriver forskarna.

Tillit och god kommunikation mellan läkare och patient är inte bara en trevnadsfråga. Sedan tidigare vet man att det bland annat kan påverka hur väl patienten följer råd och instruktioner som är viktiga för att de ska bli friska.

Läkare oroade sig för graden av skydd

Kirurgerna var däremot mindre entusiastiska, då bara hälften av dem föredrog den genomskinliga masken. Främst var de bekymrade över maskens skyddande effekt – trots att båda maskerna hade samma säkerhetsklassificering, ASTM nivå 3.

Av uppenbara skäl var kirurgerna inte blinda för vilken mask de hade på sig. Forskarna kan därför inte utesluta att läkarna omedvetet betedde sig annorlunda när de bar en genomskinlig mask, på ett sätt som upplevdes tryggt och empatiskt av patienterna.

Studien är publicerad i JAMA Surgery.

Laser avslöjar hur bra munskydden är

Amerikanska forskare har satt munskydd på prov genom att göra hostningar synliga med laser.

2020-07-09

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Jag låg för en månad sedan inlagd på sjukhus. Eftersom jag tillhör flera riskgrupper var det en otrolig lättnad för mig att all vårdpersonal använde munskydd. Jag upplevde mycket empati från personalens sida. Jag hade inga problem att tolka deras känslor genom blickar, kroppsspråk och tonfall. Det är så typiskt svenskt att misstänkliggöra munskydd. Jag är tacksam för dem.

Lägg till kommentar