Annons

Vid den första flygningen i Mars atmosfär tog helikoptern Ingenuity en bild av sin egen skugga på marken.

Bild: 
NASA/JPL-Caltech

Första flygningen på Mars

Den lilla helikoptern Ingenuity har gjort sin första och helt autonoma testflygning på Mars. Det är den första flygningen med propeller i en atmosfär utanför jordens.

Annons

Publicerad:

2021-04-19

Helikopterdrönaren Ingenuity ("sinnrikhet") lyfte för egen kraft den 19 april, steg tre meter över marken, och hovrade i en halv minut innan den landade igen.

Hela syftet med Ingenuity är att testa flygning i en annan atmosfär. Luften på Mars är tunn, bara en procent av luftens täthet på jorden, och därför måste rotorbladen snurra mycket fortare än på motsvarande farkost i jordatmosfären. Å andra sidan är gravitationen bara omkring en tredjedel av jordens.

Avståndet mellan jorden och Mars gör det omöjligt att styra ett fordon på Mars i realtid. Ingenuity måste alltså flyga helt autonomt och lita till sina egna kontrollsystem.

Svår jakt på utomjordiskt liv

Finns det liv utanför jorden? Nu ska prover från Mars samlas in för att komma närmare ett svar på den frågan.

2021-03-11

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.