Annons

Satellit av trä minskar skrot

En liten låda av plywood. Så kan den finska satelliten ”Woodsat” beskrivas. När den skjuts upp senare i år kan den bli den första träsatelliten i rymden.

Annons

Med sina 10x10x10 centimeter räknas ”Woodsat” till kategorin nanosatelliter. Sidorna av plywood av björk hålls ihop av en ram av aluminium.

Ett första test för satelliten blev en färd med en väderballong till drygt 30 kilometers höjd häromdagen.

För att klara rymdmiljön har plywooden torkats i en vakuumkammare och sedan fått en tunn beläggning av aluminiumoxid. När den skjuts upp till 500–600 kilometers höjd senare i år kommer den bland annat ha sensorer ombord som kan mäta hur träet fungerar i rymden. En kamera kommer att ta bilder på ytan, som väntas mörkna av den ultravioletta strålningen.

Även forskare vid Kyoto University i Japan har planer på att testa satelliter av trä som ett sätt att minska problemet med rymdskrot, eftersom trä skulle brinna upp på vägen mot jorden rapporterar tidningen Nikkei.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.