Hjärnbruk

Hjärnbruk är Forskning & Framstegs avdelning med gåtor, klurigheter och logiska knep och knåp.
Redaktörer för hjärnbruken är Björn Gustafsson och Björn Fjæstad.
Nedan finns Forskning & Framstegs hjärnbruk listade i tidsordning.

Stenar i balans

Jenny har sex stenar som ser likadana ut. Fyra av dem väger 10 gram var, en väger 9 gram och en väger 11 gram. Hur kan Jenny i högst fyra vägningar på en balansvåg utan vikter identifiera den lättare och den tyngre stenen?

Utstickande manick

Vad föreställer bilden?

  1. Kolfiberstift i tandben
  2. Avbruten ögonfrans
  3. Fossiliserad kvist
  4. Trasig nerv hos dement
  5. Avbrutet rådjurshorn

Färgfel i floran

Orkidén Adam och Eva finns i framför allt två färgformer i Sverige, och blommorna är antingen röda eller gula. Sällsynt är också en tredje form, vilken färg har den?

1 Mintgrön

2 Laxrosa

3 Kritvit

Trick med brickor

Placera ett set med 28 dominobrickor i en ring enligt reglerna. Det vill säga bara likadana siffror får nudda varandra, brickor med två lika siffror får läggas på tvären mot samma siffra på en annan bricka. Alla brickor måste användas.

Mörkade bollar

Sjutton bollar ligger i en urna. Bollarna är i fyra färger, minst två bollar i varje färg. Flest är de röda bollarna och antalen bollar i olika färger är olika många. För att vara säker på att i ett mörklagt rum plocka upp två bollar i en och samma färg samt en boll i en annan färg är jag tvungen att från urnan ta upp inte mindre än åtta bollar.

Hur många bollar måste jag ta upp från urnan för att vara säker på att minst en av bollarna är röd?

Tidernas teveteknik

1 Vad projicerades bilden med på gamla tjock-teveapparaters skärm?

A Alfavågor

B Kemiska signaler

C Katodstrålar

D Optofibrer

2 Karl Ferdinand Braun som uppfann denna teknik var också med och utvecklade kristallmottagaren för radio. För detta delade han 1909 års Nobelpris i fysik. Med vem? 

Bara en tidsfråga

En gemensam tid för Sverige infördes den 1 januari 1879. Fram till dess gällde lokal tid på olika orter, beroende på deras longitud. Klockan var tolv när solen stod i söder. Och det var helt okej så länge människor inte rörde sig så långa sträckor.

Men när järnvägarna byggdes ut, med början 1856, blev det besvärligt. Dels var det svårt att jämföra tabeller för olika orter, dels fick man ideligen ställa om klockan under resans gång. Statens järnvägar beslöt därför att, enligt brittisk modell, införa järnvägstid.

Immunologiskt

1 Reumatism är en autoimmun sjukdom. Vad innebär det?

2 Vilken av följande åkommor är inte autoimmun?

A Diabetes-1

B Alzheimers sjukdom

C Multipel skleros

D Glutenintolerans

E Albinism

Ytligheter

Floran av ytmått frodades fritt innan metersystemet infördes i slutet av 1800-talet. Inom lantbruket händer det ännu att man säger tunnland, som enkelt relateras till decimalsystemets hektar. Ett tunnland är 4 936,6 m2, ganska nära ett halvt hektar, 100100 meter.