Annons
Nazism

Sajten Nordfront har flest aktiva användare i den högerextrema nätmiljön.

Bild: 
Istockhpoto

Nazistisk sajt lockar allt fler

Över tid har antalet aktiva användare på invandringskritiska sajter minskat – med undantag för sajten Nordfront, som ökar.

Författare: 

Publicerad:

2017-11-13

Antalet aktiva användare på sajten Nordfront, som drivs av nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen har ökat varje år sedan 2010. Nu är antalet 4 400 användare och denna sajt har flest aktiva användare av de högerextrema sajterna, enligt en studie från Totalförsvarets forskningsinstitut. Övriga sajter har istället tappat aktiva användare.

Nordiska motståndsrörelsens ideologi kan klassas som våldsbejakande radikal nationalism, och de över 4 000 artiklar som har publicerats handlar i tur och ordning om Nordfront, media, politik, Sverige, brott, judar, invandring och nationalism. I kommentarfälten diskuteras dock Sverige och judar mer än i artiklarna, enligt den analys av ordkluster som forskarna utfört. ”Nordfront kan, utöver sin funktion som informationskälla, antas vara viktig för identitetsbyggande och sammanhållning i den nationalsocialistiska rörelsen”, skriver forskarna.

Forskarna har även undersökt könen på de som skriver på sajten Avpixlat, (som numera heter Samhällsnytt). Genom ett analysverktyg som bygger på texter från 2 000 svenska bloggar så kan en dator med 84 procents träffsäkerhet avgöra om en text är skriven av en man eller en kvinna. Enligt detta verktyg så skrivs över 99 procent av det redaktionella materialet på Avpixat av män. Vad gäller kommentarerna så handlar det om 94 procent män.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar