Den främlingsfientlige hedersdoktorn och begreppet politiskt korrekt

Publicerad

I oktober i år mottog den norske miljardären Olav Thon ett hedersdoktorat vid fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap vid Karlstads universitet. Vari Thons insatser för humaniora och samhällsvetenskap ligger har ingen ännu lyckats förklara. Universitetets rektor har beskrivit valet av hederdoktor med ord som ”öppenhet” och ”kontaktskapande” – men Thon stöder aktivt det främlingsfientliga Fremskrittspartiet.

Flera av de anställda vid Karlstad universitet protesterade mot utnämningen. Bland dem fanns Magnus Ullén, som skulle installerats som professor samtidigt som Thon mottog hedersdoktoratet. Ulléns installationsföreläsning ströks från programmet – den fick bli en helt vanlig föreläsning istället. Nu i veckan var han inbjuden av Uppsala universitets humaniorastudenter att hålla föreläsningen även här.

Temat för Ulléns föreläsning var begreppet ”politisk korrekthet”. Att anklaga sina motståndare för politisk korrekthet är att anklaga dem för åsiktsförtryck, men Ullén visade hur sådana anklagelser i själva verket fungerar som ett effektivt sätt att kväva debatten. Den som säger sig vara tystad av en politiskt korrekt etablissemang försöker i själva verket tysta sina meningsmotståndare.

Ullén hade valt ämnet för sin föreläsning innan Thondebaclet utbröt. Det framstår som en ödets ironi att det han planerade att säga fick en så akut relevans. Vid de akademiska högtidligheterna i Karlstad var det var Olav Thon, inte den vetenskapliga kritiska diskussionen, som intog högsätet. För Karlstad universitet och för den akademiska världen i sin helhet kan det inte ses som annat än en stor förlust.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor