Dyrt vin smakar bättre

Publicerad

En forskargrupp vid California Institute of Technology har kommit fram till att priset på vin har en avgörande betydelse för hur gott vi tycker att det smakar. Detta har man kommit fram till genom att med hjälp av funktionell MRI studera hjärnaktiviteten hos personer som provar olika viner. Forskarna bad 20 försökspersoner bedöma fem olika sorters viner i ett smaktest. I själva verket var det bara tre sorter, alla med druvan Cabernet Sauvignon. De fick (fiktiva) uppgifter om mycket vinerna kostade. Bedömarna rapporterade själva att de dyra vinerna var godare än de billiga. fMRI:n visade också att hjärnans lukt- och smakcentra (orbitofrontala cortex) var betydligt mer aktivt när vinprovarna trodde att de testade ett dyrt vin. Det här verkar förenkla saker för den vanliga vinkonsumenten. Undersökningen förefaller visa att det inte är vinets objektiva egenskaper som styr huruvida vi tycker att det är gott eller inte. Detta innebär ju att det inte tjänar någonting till att gå kurser för att försöka lära sig att uppfatta smaknyanser hos vin. Det är heller ingen större idé att lyssna till experter när man ska välja viner, eftersom det inte handlar om att uppfatta hur vinet i sig själv smakar. Det handlar bara om hur dyrt man tror vinet är, dvs. hur gott man tror att det smakar. Vad man således bör göra är att köpa billigt vin och sedan byta ut etiketten innan man serverar det så kommer gästerna tycka att vinet smakar himmelskt!

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor