Smakbitar av bildning

Publicerad

Bild: David Möller Magnus, Liam Karlsson

Sedan Stockholms universitet drog igång Bildningspodden 2015 har den vuxit till en av de mest hörvärda poddarna inom humaniora. Efter ett tag växte Bildningspodden till det digitala bildningsmagasinet Anekdot, med samtal och essäer som publiceras både som ljud och text.

Det är ett urval av dessa, och någon nyskriven, som nu samlats i en vackert formgiven liten box med fem essäer om allt från Sigmund Freuds kokainbruk till hur Aktie-SM 1979 fungerar som fond till den svenska nyliberalismen. Däremellan får vi en reseskildring från Mary Wollstonecrafts tid i Sverige, en spaning kring vår relation till månen och en redogörelse för hur synen på djur formades av en skriftställare och hästslaktare i Stockholm på 1800-talet.

Som läsare får man i Bildningsboxen smakbitar av bildning, som verkligen får en att vilja ha mer. Vad som präglar alla texterna är den lätta hand med vilken de skrivits och redigerats, något som gör läsningen till en njutning.

Bildningsboxen

Daniel Berg, Anna Blennow, Karin Dirke, Lena Halldenius och David Larsson Heidenblad
Norstedts

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor