Ordbok ger nyckel till forna tiders tankevärldar

Publicerad

 

När Gustav III instiftade Svenska Akademien gav han den också i uppdrag att åstadkomma en ordbok. Det skulle dröja till 2023 innan den blev klar. En historisk ordbok som täcker in svenskt skriftspråk från 1521 och framåt tar sin tid. Och när man väl går i mål är det dags att börja om från början och uppdatera banden med ord och användningar som har tillkommit sedan de tidigare banden trycktes.

Jubileumsboken om SAOB innehåller berättelser om ordbokens tillkomst – såväl en historisk exposé över hela resan som personliga och stundom alltför interna skildringar av redaktionsarbetet under olika tider. Antologin är också kryddad med kåserande gästspel av språkkändisar som Fredrik Lindström och Sara Löve­stam.

Jag fastnar för idéhistorikern Maja Bondestams artikel om hur SAOB blir en nyckel till att förstå svunna tiders tankevärldar. Hon börjar i en dödsruna över en kvinnlig frälsningsofficer som ”befordrats till härligheten” 2021 och själva formuleringen öppnar för en förståelse av en religiöst färgad uppfattning om livet och döden. Orden ”avspeglar inte bara en viss för­ståelse utan är också produktiva i sig, styr kunskaper och formar erfaren­heter”, skriver Maja Bondestam.

Jag hade gärna sett fler sådana eminenta forskarskrivna texter i en antologi om ett sådant mastodontverk som SAOB.

SAOB: En jubileumsbok

Norstedts

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor