Renässans, reformation och astronomi

Publicerad

Bild: Eva Nylander

På svenska brukar idéhistoria handla om andra tidsperioder än 1350–1600. Därför är det glädjande att Erland Sellberg, professor emeritus i idéhistoria, har lämnat ett lika välkommet som välskrivet bidrag i Tänkandets odyssé.

Erland Sellberg fokuserar på det väsentliga, både med det långa objektivet och i det korta skärpedjupet. Som i fallet med den florentinska familjen Medici. I slutet av 1300-talet kontrollerade Medici större delen av Europas kreditmarknad, men familjens makt återkom även senare, då arvtagerskan Katarina Medici tog familjenamnet från Florens och blev inflytelserik drottning av Frankrike i mitten av 1500-talet.

Tänkandets odyssé ger en över­­­­blick över tidsandan, där renässans­humanismen, upptäckts­resorna, reformationen och astro­nomin flätas samman till en röd tråd. Samtidigt gör ett högt tempo, skiftande perspektiv och litteraturtipsen efter varje kapitel boken läsvärd för fler än noviser. Det är en modig författare som visar att den tidigmoderna idéhistorien kan skildras av fler än brittiska forskare i Cambridge.

Tänkandets odyssé: Tidigmodern idéhistoria 1350-1600

Erland Sellberg
Nordic academic press

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor