Annons

Där stjärnorna föds

Publicerad:

2009-04-21

De gigantiska gasmolnen mellan stjärnorna är födelseplatser för nya stjärnor. Men för att materia ska kollapsa till en stjärna måste molnet kylas något och gastrycket sjunka – vatten och syre utgör just sådana kylmedel som förlöser gasmolnet.

Men den interstellära syrgasen ville inte låta sig upptäckas. Efter mycken möda lyckades vi för första gången någonsin fånga en mycket svag signal nära stjärnan Rho i Ormbärarens stjärnbild där vårt närmaste stjärnbildningsområde ligger, bara 500 ljusår från jorden. Men syremängden var tusen gånger lägre än vad våra modeller förutsåg och tvingade oss att korrigera modellerna om den komplexa kemin i gasmolnen.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar