Teresa jagar mörk materia

Hur ska man få syn på något som inte syns? Det är vad Teresa Riehm har grubblat över de senaste sex åren.

Publicerad

Teresa Riehm.
Bild: Ylva Sundgren

Den 1 juni disputerade Teresa Riehm i astronomi vid Stockholms universitet på en avhandling om hur rymdens mörka materia kan ge sig till känna. Den ger inte ifrån sig någon strålning, så det gäller att hitta den på andra sätt. Som att följa ljusstrålar på väg genom rymden – när de passerar den osynliga mörka materian böjs de av. Ju mer materia, desto större sväng får ljuset ta. Allt i överensstämmelse med den allmänna relativitetsteorin.

Född i Tyskland kom hon som utbytesstudent till Uppsala för åtta år sedan. En termin var planen, men nu är Teresa Riehm fast i Sverige.

– Det är ett mycket bra forskningsklimat inom akademin i Sverige, inte så formellt och stelt som det ibland kan bli i Tyskland.

Hon gillar jobbet, landet, och så träffade hon en kille som numera är hennes man och far till dottern Matilda, knappt två år gammal. I slutet på juli får Matilda ett syskon.

– Jag har skolkompisar som fick barn ungefär samtidigt med mig. Men Tyskland ligger flera decennier efter Sverige, och mina gamla vänner är fortfarande hemma med sina barn. Det är verkligen en skillnad.

Att bli hemmafru är inte något alternativ för Teresa Riehm. Efter en disputation brukar man söka en postdoc-tjänst utomlands. Men hur gör man med familjen? Det blir ett pussel som hon får lösa så småningom. Nu har hon hösten på sig att fundera.

Teresa Riehm

  • Född 1982 i Dahn, sydvästra Tyskland.
  • Hoppas att Matilda kan tala tyska med mormor och morfar.
  • Saknar ibland tyskt bröd och korv.
  • Gillar att berätta om astronomi för de oinvigda.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor