Single cow cheese
Så hittar du rätt i märkningsdjungeln
**EU-ekologiskt**
Produktion som uppfyller EU:s villkor för eko-ersättning, med krav på djuromsorg och miljöhänsyn i odling. I fjol betalades EU:s ekostöd för 439 000 hektar åkermark i Sverige. Det motsvarar 14 procent av arealen, inklusive mark i omställning. För drygt 400 000 hektar betesmark uppbars miljöersättning.
**Krav**
Har högre krav än EU-eko på framför allt djuromsorg. Ställer även krav på handel, restaurang och storkök. 317 000 hektar åkermark Krav-odlas, inklusive mark i omställning till ekologisk odling. Antalet djur i Krav-produktion ökar, liksom konsumtionen av Krav-märkt mat. År 2011 utgjorde dock Krav-maten inte mer än cirka 3,5 procent av livsmedels-försäljningen. Klimathänsyn införlivas successivt.
**Demeter**
Internationell märkning för så kallat biodynamiskt producerade livsmedel. Ekologisk produktion med målet att skapa ett kretslopp på gården där jordbruk och trädgårdsodling samverkar med djurhållning. Stallgödsel och eget foder används, liksom biodynamiska preparat som bland annat ska öka jordens bördighet och avkastningen.
**Svenskt sigill**
Certifiering av konventionell produktion och livsmedel med höga krav på djuromsorg, miljö, klimat och ”närmare” produktion. Krav på bland annat spaltgolv för dränering, maximal sojahalt i fodret och viss andel grovfoder. Inte lika långtgående krav som ekologisk produktion.
**Klimatmärkt**
Tilläggsmärke till Svenskt sigill, medan Krav successivt införlivar klimathänsyn i sin ordinarie märkning. Svenskt sigill kräver att producenten blir mer miljövänlig genom ”vetenskapligt förankrade och praktiskt rimliga” åtgärder. Allt från produktion och förädling till förpackningar och transporter omfattas. Kraven är bland annat att minska sojan i fodret, ta till vara gårdens kväve på ett effektivt sätt, hålla djuren friska och spara energi.
**Naturbeteskött**
Också ett tilläggsmärke till Svenskt sigill. Krav på att producenten tar extra hänsyn för att vårda markerna, som ofta är mycket artrika, och värna biologisk mångfald. Krav ställs även på förädlingsledet så att köttet får ”hög ätkvalitet”.
**Mathantverk**
Kommer att lanseras vid Smaklustmässan i Stockholm i maj i år. Mathantverk definieras av resurscentret Eldrimner som ”unika produkter med smak, kvalitet och identitet”, vilka tillverkas med varsam förädling av i huvudsak lokala råvaror, i liten skala och ofta knutet till gården. Utan onödiga tillsatser, går att spåra till ursprung. Produktionen måste inte vara småskalig, men är det ofta.
**Fairtrade**
Märkningen hette före 2010 Rättvisemärkt. Syftar till att hjälpa producenter i tredje världen att få tillgång till världsmarknaden. Kriterierna omfattar bland annat goda arbetsförhållanden, skälig lön, miljömedvetenhet, att producenterna är delaktiga i marknadsprocessen, att mänskliga rättigheter respekteras, att jämställdhet främjas, att förädling i ursprungslandet främjas.
**GMO**
(Genetiskt modifierad organism)Livsmedel som innehåller över 0,9 procent GMO-ingredienser måste märkas, enligt EU-regler. Begrepp som ”GMO-fritt” får inte användas, slår Livsmedelsverket fast i sina föreskrifter. ”Fritt från” får i stort sett bara användas i fråga om vissa allergener eller ämnen som kan framkalla överkänslighetsreaktion, som till exempel gluten och laktos. Ett antal forskare protesterade 2010 mot att kedjan Citygross börjat använda märkningen GMO-fritt. De anser att det är miljövänligt med GMO, eftersom behovet av besprutning minskar med GMO. Andra forskare anser däremot att GMO hotar biologisk mångfald.
**Ursprungsmärkning**
EU:s skydd för matprodukters ursprung på tre nivåer, i sjunkande skala: skyddad ursprungsbeteckning; skyddad geografisk beteckning; garanterat traditionell specialitet. Bara sex svenska produkter är skyddade: sveciaost, hushållsost, skånsk spettekaka, falukorv, bruna bönor från Öland och Kalix löjrom. Löjrommen har ensam den starkaste märkningen.
**Närproducerat**
Märkning saknas för att det är svårt att hitta en bra gräns för avståndet, och att det kan vara oklart om bara produkten eller också ingredienserna avses. I en dom från 2010 slår Marknadsdomstolen fast att det inte räcker med svenska råvaror för att kalla en produkt närproducerad: ”Även om begreppet inte har en helt entydig innebörd, talar mycket för att flertalet konsumenter uppfattar det som synonymt med lokalt producerat.”
Bondens egen marknad tillåter endast produkter inom en radie av 25 mil från respektive marknad. Organisationen Livsmedelssverige definierar ”lokal mat” som producerad och konsumerad inom ett begränsat område, ”regional mat” som producerad inom ett specifikt och definierat område. Båda har en ”tydlig avsändare”.
**Småskaligt**
Enligt EU är ett företag småskaligt om det har färre än 50 anställda, medan mikroföretag har högst tio anställda. Det finns enligt Jordbruksverket drygt 3 000 företag i landet som arbetar med småskalig livsmedelsförädling, ungefär hälften av dem saknar anställda. Företagen har nära koppling till lokal och regional mat, enligt Jordbruksverket.
Så kan du rädda planeten
**Köp direkt av bonden**
Antingen på gården eller via Bondens egen marknad, som nu finns på tjugo orter från Malmö i söder till Umeå i norr. Marknaderna hålls på hösten och till jul, men på många platser hålls även vårmarknader. Här måste bonden själv eller någon från gården sälja produkterna och gården måste ligga inom 25 mils radie från marknaden.
*www.bondensegen.com*
**Ät ekologiskt**
Se rutan Så hittar du rätt i märkningsdjungeln på nästa uppslag.
**Ät mindre kött**
En köttfri dag i veckan räcker inte för att på allvar minska köttproduktionens miljöpåverkan. Om du äter kött, välj i första hand naturbeteskött. Flera butikskedjor har märken för naturbeteskött.
Genom åtgärder i restaurang och butik kan köttkonsumtionen minskas ännu mer. När Naturskyddsföreningen i en kampanj fick restauranger att sätta den vegetariska rätten först på menyn i stället för sist, valde 30 procent fler att äta den i stället för kött- och fiskrätterna, enligt organisationen. Naturskyddsföreningen skulle också vilja pröva att inreda en butik där maten exponeras efter miljönytta.
**Ät säsongsanpassat**
Undvik att äta tomater på vintern. Välj i stället inhemska alternativ som rotfrukter. Då kunskapen om vilka råvaror det är säsong för är mindre än förr kan den osäkre konsultera exempelvis den privata hemsidan www.sasongsmat.nu. Den bygger på en databas, som även andra hemsidor använder sig av. Ett annat alternativ är klimatmat.nu. Det kommer också allt fler kokböcker om säsongsmat, såsom Bondens marknad.
**Minska svinnet**
Ett antal pionjärbutiker i landet har börjat med att laga färdigrätter av livsmedel som annars måste slängas för att de inte sålts innan bäst före-datumet gått ut. Fråga efter det i din butik! Det finns också kokböcker som tipsar om hur du tar till vara dina rester, som Lantmännens bok Var rädd om maten, där resterna från en dag blir grunden till en ny rätt dagen därpå.
**Gå med i enpåtryckargrupp**
Naturskyddsföreningen, Vi konsumenter, nätverket Dyraremat.nu och Medveten konsumtion är några av många organisationer som lobbar för och informerar om hållbar konsumtion. Biodynamiska föreningen riktar sig till både producenter och konsumenter. Ekologiska lantbrukarna och Förbundet Sveriges småbrukare är två av flera producentorganisationer med liknande syften. Bland andra Djurskyddet Sverige arbetar för bättre djuromsorg.