”Pietismen har format svensk matkultur” Måltidshistorikern Richard Tellström har skrivit en bok om svensk matkultur under 800 år. Premium Samhälle & kultur
Sommar på burk Med syltning, saftning och syrning kan sommarens skörd av frukt och grönt bevaras länge. Premium Medicin & hälsa
Minska matsvinnet – 1,3 miljarder ton slängs varje år En tredjedel av all mat går förlorad. Vilka är de mest effektiva åtgärderna mot problemet? Svenska forskare svarar. Premium Miljö & klimat
Köpa hållbart kött – en knivig uppgift Naturkött eller naturbeteskött? Svenskt eller importerat ekologiskt? I vardagsruschen står vi inför val som är väldigt svåra att sätta sig in i, enligt mat- och klimatforskaren Elin Röös. Men det finns några saker att hålla fast vid. Premium Miljö & klimat
Plasten – som vi äter och andas Vi får i oss åtminstone 50 000 mikroplastbitar via mat och dryck varje år. Storkonsumenter av flaskvatten får i sig ännu mer. Miljö & klimat
Positiv syn på jakt Vår acceptans för klövviltsjakt ökar. En orsak är att de växande viltbestånden skapar problem som trafikolyckor och betesskador. Men vår förtjusning i kött från vilt bidrar också. Samhälle & kultur
Jakten på den perfekta smaken Stjärnkockarna tar numera hjälp av forskare för att skapa oväntade smaksensationer och lagar mat med avancerad laboratorieutrustning. Men frågan är om det bara är mode, eller om det faktiskt leder till godare mat.
Godare kaffe i rymden Snart kan astronauter på den internationella rymdstationen ISS själva bestämma hur de vill ha sitt kaffe. Amerikanska studenter har utvecklat en ny metod för riskfri dosering av kaffe i tyngdlöshet. Kosmos
Insekter till middag? Om vi västerlänningar kunde acceptera insekter som en naturlig del av vår diet, så skulle våra möjligheter att försörja jordens växande befolkning öka markant. Miljö & klimat
Skammen får honom att avstå kött Efter att ha närstuderat den amerikanska köttindustrin i boken Äta djur blev författaren Jonathan Safran Foer vegetarian. Han förklarade varför för Joanna Rose vid en träff i New York. Samhälle & kultur
Så tappade frukt och grönt smaken För 40 år sedan var det otänkbart att äta färska jordgubbar på vintern. Nu är det evig skördetid i grönsaksdiskarna. Ett smaklöst bländverk, skriver matjournalisten Mats-Eric Nilsson. Hur blev det så? Samhälle & kultur
Kossan ut ur skamvrån Upptäckten av kossans höga metanutsläpp förvandlade henne till en klimatbov av rang. Men utsläppen har visat sig bero på vad hon äter. Nya siffror visar att kons betande är viktigt för miljön. Miljö & klimat