Plasten – som vi äter och andas

 Vi får i oss åtminstone 50 000 mikroplastbitar via mat och dryck varje år. Storkonsumenter av flaskvatten får i sig ännu mer.

Publicerad
Fibrer från bland annat textil och plastrep är en vanlig källa till den mikroplast som cirkulerar i naturen.
Bild: Monique Raap, University of Victoria

Ett kanadensiskt forskarteam har för första gången uppskattat intaget av mikroplast från bland annat fisk, skaldjur, socker, salt, alkohol, flaskvatten och kranvatten. På ett år ger de tillsammans ett intag på cirka 50 000 bitar mikroplast. Dessa livsmedel utgör ungefär 15 procent av ett genomsnittligt kaloriintag. Studien täcker alltså inte in alla livsmedel; data saknas i många fall. Det innebär att det årliga intaget av mikroplast sannolikt är avsevärt större, menar forskarna som har publicerat studien i Environmental science and technology.

Män får i sig mer mikroplast än kvinnor och pojkar får i sig mer än flickor. Det finns också mikroplast i luften, vilket medför att vi andas in 40 000–70 000 mikroplastartiklar varje år.

Buteljerat vatten innehåller stora mängder mikroplast. En person som enbart dricker flaskvatten – och inget kranvatten – får i sig ytterligare 90 000 mikroskopiska plastbitar varje år.

Siffrorna gäller amerikanska förhållanden, men ger ändå en fingervisning om hur mycket mikroplast vi får i oss här, i Sverige. Hälsoeffekterna från vårt intag av mikroplast är för närvarande okända.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor