Många har i dag svårt att navigera utan hjälp av gps ( global positioning system ). Det få kanske vet är att gps-systemet drivs av USA:s militär och kan strypas när som helst, av strategiska skäl. Det gäller även det andra stora systemet för satellitnavigering, ryska GLONASS ( global navigation satellite system ). Men nu finns ett civilt europeiskt alternativ. EU-kommissionen och den europeiska rymdorganisationen ESA sjösatte strax före jul Galileo. – Det är en otroligt viktig infrastruktur. Vi kan inte alltid lita på att vi har tillgång till gps, säger Robert Lundin på Rymdstyrelsen. Än så...
Rymdfarkosten ATV5, eller Georges Lemaître, efter big bangs upphovsman, försåg i somras astronauterna på rymdstationen med luft, bränsle, vatten, kläder och annat som kan behövas däruppe. Farkosten förblir dockad vid rymdstationen och fylls på med skräp fram till februari nästa år för att sedan brinna upp i jordatmosfären någonstans över världshaven. – Georges Lemaître är den mest komplexa farkosten som ESA och europeisk industri har utvecklat och tillverkat någonsin, säger Esa-chefen Jean-Jacques Dordain. Även svenska RUAG Space har byggt delar till ATV5. Men nu är det slut. Kommande...
Jakten pågick i tio år, fem månader och fyra dagar, och krävde fem varv runt solen, tre flygningar förbi jorden och en förbi Mars. I början av augusti kom rymdsonden Rosetta till sist ikapp kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, eller bara kallad 67P. Synen som mötte astronomerna påminde om en potatis, eller en badanka – eller två sammanslagna snöbollar. Kanske är det två kometer som har fastnat i varandra? I över ett år ska Rosetta nu följa kometen på väg in mot solen och en bit tillbaka igen. Ju närmare solen, desto mer is, gas och stoft kommer att spruta ut och forma en lång kometsvans. Ett...
Herschelteleskopet är ett gigantiskt öga, störst i rymden hittills. Det spanar ut i infrarött ljus och kan till exempel avslöja ofödda stjärnor inuti enorma moln av gas och stoft i rymden.
Utan syre inget vatten. Utan vatten inget liv. Vatten är både livets främsta byggsten och det lösningsmedel som möjliggjorde livets uppkomst på jorden.
Sedan i mars 2004 har Europeiska rymdstyrelsens satellit Rosetta varit på väg mot sitt mål, komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Men först år 2014 kommer den fram.
Innehållet är spännande och fantasieggande. Ibland blir bildspelen kanske alltför ordlösa, och det som presenteras närmast som konstverk vore ännu intressantare som kunskapsbilder.
Där landhöjningen är som störst i Sverige, mellan Skellefteå och Piteå, reser sig marken med 1 centimeter om året. I sydligaste Skåne sjunker tvärtom landet med 1 millimeter årligen.