Annons

etnologi

Fråga: Nu fylls medierna av den globala uppvärmningen som det största hotet för jorden. Men vart tog den blivande överbefolkningen vägen?
Kön sniglar sig fram mot kassan. Somliga lutar sig mot inköpsvagnen med den glasartade blick som avslöjar att de är långt borta i dagdrömmens värld.
Den 12 augusti 2007 inledde staten Israel ett historiskt rättsfall. På åklagarbänken stod Muhammed Ben Taha Jeeth och hans kompanjon.
Medelålders kvinnor som skiljer sig går upp mindre i vikt än de som fortsätter att vara gifta. Det visar en avhandling från Umeå universitet. Männens vikt påverkas däremot inte av en skilsmässa.
Fram till år 1997 var etnologiprofessor Karl-Olov Arnstberg en ofta anlitad föreläsare och expert i frågor som rörde romer. Han hade forskat om dem i många år och gav detta år ut boken Svenskar och zigenare, som är en analys av relationerna mellan svenskar och romer (som ända i på 1990-talet normalt benämndes zigenare). – Efter att boken kommit ut blev jag persona non grata, berättar han. Fick inga uppdrag, och tidningarna skrev en massa strunt om mig. En massa folk som knappt hade sett romer annat än på håll, än mindre pratat med dem, kallade boken rasistisk. Karl-Olov Arnstberg är i dag...
Nya och gamla kärlekspar fick i en schweizisk studie svara på frågor om partnerns preferenser när det gällde mat, film, litteratur, möbler och så vidare.