I drygt ett decennium, mellan juli 2002 och april 2015, registrerade Nasas satellit Aqua molnens utbredning över jorden. Molnigheten följer vissa regler, som att det alltid samlas mer moln över hav än över land – och i varje ögonblick är två tredjedelar av vår planet täckt av moln. Minst moln är det cirka 30 grader norr och söder om ekvatorn, där kall luft sjunker, värms upp på vägen och blir torrare. Där sträcker för mänskligt liv ogästvänliga öknar ut sig, som Sahara och Namiböken i Afrika, men även torra områden i Mellanöstern, centrala Australien och Atacamaöknen i västra Chile. Molnigt...
Mellan de hårda och kringdrivande kontinentalplattorna och det stela lagret under, kallat astenosfären, har forskare hittat ett tidigare okänt område. Det tio kilometer tjocka lagret ligger 73 kilometer under havsytan och har en väldigt låg viskositet, en egenskap som är perfekt för de stela kontinentalplattorna att glida på. – Vi visste att något måste finnas under kontinentalplattorna som särkopplar dem från astenosfären, men inte att skiljezonen var så här tunn och välavgränsad, säger Hemin Koyi, professor i geologi vid Uppsala universitet. Vad området består av är fortfarande okänt. Mest...
Över 70 procent av jordytan täcks av hav. Men varifrån allt vatten har kommit är fortfarande en gåta. Jorden, liksom de andra planeterna i vårt solsystem, bildades ur stoft och gas som kretsade runt den nyfödda solen. Jorden formades relativt nära solen, där det var extra varmt och sannolikt inte fanns tillräcklig mängd vatten. En populär teori har under lång tid varit att kometer, som kommer från solystemets avlägsnare och vattenrikare regioner, kolliderade med den nyfödda jorden och deponerade sitt vatten här. I så fall borde fördelningen av väte och dess tyngre kusin deuterium vara lika i...
I slutet av oktober lyckades den kinesiska rymdsonden Chang 5T1 ta detta unika porträtt av jorden, med månens baksida i förgrunden. Det var under en åtta dagar lång resa till månen tur och retur. Testsonden kom som närmast drygt 200 kilometer från månytan och svängde runt efter ett halvt varv, utan att komma in i en bana kring månen. Det var den fjärde i en rad av testflygningar som den kinesiska rymdorganisationen genomfört i sin storsatsning på att utforska rymden. Målet är att år 2017 landa på månen för att hämta nya prover, som ska analyseras här på jorden.
Det finns mer vatten instängt i mineralerna djupt under jordytan än vad som behövs för att fylla alla världshaven.Amerikanska forskare har mätt jordbävningsvågor och kommit fram till att vattenhaltiga mineraler finns långt nere i jordskorpan i den så kallade övergångszonen på mellan 410 och 660 kilometers djup. Samtidigt har de undersökt den konstgjorda ringwoditen, en mineral uppkallad efter geologen Ted Ringwood. Ringwodit har hittats naturligt bara en enda gång på jorden, gömd inne i en liten diamantklump från en vulkan i Brasilien. Laboratorieexperiment visar att ringwoditen, till...
Minus 93,2 grader Celsius är det senaste köldrekordet på jorden. Det uppmättes av en amerikansk satellit på östra Antarktis där en öken av is breder ut sig på 2 500 meters höjd. Rekordet är ett fyrtiotal grader kallare än vad som förekommer i bebodda områden, som Sibirien eller Alaska. Lägsta temperatur i Sverige, sedan mätserien startade 1756, var –52,6 grader i Vuoggatjålme på polcirkeln, den 2 februari 1966.
Metanhalten i jordens atmosfär har mer än fördubblats på hundra år. I dag svarar den för ungefär 20 procent av den växthuseffekt som alla gaser utom vattenånga står för.
En stor mängd partiklar strömmar ständigt ut i rymden från jorden. Flödet är som störst vid nord- och sydpolen. På höjder över 100 kilometer upp och långt ut i rymden är luften elektriskt laddad.
För en gasmolekyl är jordens yta tusentals gånger större än den formella landarean på cirka 152 miljoner kvadratkilometer. Det kan vi ana om vi förstorar ett litet sandkorn.
Léon Foucault konstruerade sin pendel för att demonstrera jordens rotation kring sin axel. En av de första visningarna, år 1851 i Pantheon, väckte stor beundran hos Napoleon III och hela Pariseliten.