Två grupper av aktiva och friska kvinnor mellan 65 och 70 år fick träna styrketräning två gånger i veckan under ett halvår. Den ena gruppen åt dessutom en omega-3-rik kost med bland annat fet fisk, nötter och rapsolja. Kvinnorna i båda grupperna fick starkare muskler, men de som ätit mycket omega-3 fick större förbättringar i styrka och rörelseförmåga. Dessutom ökade de sin muskelmassa, vilket kvinnorna i den andra gruppen inte gjorde. Deras bättre styrka berodde på att musklerna vande sig vid övningarna. – De som ätit en omega-3-rik kost fick i genomsnitt 200 gram ny muskelmassa i respektive...
Svårsmälta kolhydrater som orsakar gasbildning i tjocktarmen finns i bland annat baljväxter, spannmål, och lök. Dessa skapar smärta och förstoppning för personer med IBS, irritable bowel syndrome , och går under namnet fodmap – fermenterbara, oligo- di- och monosackarider och sockeralkoholer. För en del kan besvären vara så svåra att de tvingas sjukskriva sig. Någonting som kan lindra är motion och mindre stress, samt en fodmap-fri diet . Men eftersom dessa ämnen finns i så mycket mat är det ett omfattande projekt att utesluta dem helt. Det blir även svårare att få i sig en varierad kost...
Sackarin och andra konstgjorda sötningsmedel passerar relativt oförändrade genom tarmen. Men på vägen kan kemikalierna förändra bakteriefloran. Det påverkar i sin tur kroppens ämnesomsättning så att glukostoleransen minskar, vilket innebär en ökad risk för att få diabetes. Det rapporterar en grupp israeliska forskare i Nature . – Förut använde jag alltid konstgjorda sötningsmedel i kaffet. Det har jag slutat med nu, säger Eran Elinav, immunolog vid Weizmann institute of science i Israel. Men han understryker att hans resultat är preliminära och inte duger till att ändra några...
Är det sant att fruktos är farligt för kroppen? Bör man i så fall undvika att äta frukt? Per Svar: Även om fruktos kallas för fruktsocker, ska man inte tro att det kommer från frukt. Det finns sällan stora mängder fruktos i frukt. Äter du 500 gram frukt, får du bara i dig några tiotal gram fruktos. Denna lilla mängd kan kroppen hantera – den är inte farlig. Vår största källa till fruktos är vanligt vitt socker, som består av en del glukos och en del fruktos. När vi under 1800-talet lärde oss att framställa socker från sockerbetor, blev socker plötsligt tillgängligt i mycket större mängder...
På senare år har det dykt upp ett antal dieter som utlovar idealisk kroppsvikt, utmärkt hälsa och långt liv. Varje sådan kosthållning påstås vara överlägsen alla andra.
Anspråken knutna till antioxidanter har länge varit stora: ät frukt och grönsaker och förbli frisk och ung. Antioxidanter skulle förebygga cancer, blodproppar, demens och andra sjukdomar.
Tjugo slöfockar, varav hälften överviktiga, undersöktes av en amerikansk forskargrupp vid Mayo Clinic i Rochester. Under tio dagar fick de äta kaloriberäknad kost på sjukhuset.