Annons

patienter

Hur en läkare ska förhålla sig till svårt sjuka patienter som ber om hjälp att dö för att slippa smärta, ångest eller oro är en fråga lika gammal som läkekonsten själv.
Internet utgör en i det närmaste outsinlig källa till medicinsk information för både läkare och patienter.
Fyraåringen håller för ögonen, hans jämnåriga kompis tuggar på sina flätor medan en ett år äldre pojke klappar den kritvita sötsaken framför honom på bordet som om det var hans lilla nalle.
Inom medicinsk forskning satsas mycket på att hitta de gener som ligger bakom våra vanligaste sjukdomar.
När det plötsligt börjar flimra för ögonen är huvudvärken inte långt borta. Ungefär var tionde svensk lider av migrän, en svår huvudvärkssjukdom som kan utlösas av exempelvis träning.
Forskare i Göteborg och Lund har sedan år 1985 följt 48 kvinnor med anorexi och en matchande kontrollgrupp. Som vuxna har en fjärdedel av patienterna så svåra psykiatriska problem att de inte kan ha något lönearbete. – Vissa har fortfarande ätstörningar, men även svåra depressioner, ångest och tvångssyndrom är vanliga, säger Elisabet Wentz, docent och överläkare vid Enheten för barnneuropsykiatri vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hennes forskargrupp har sett att en undergrupp bland dem som har anorexi även har så kallade autismspektrumtillstånd, något som ger sämre prognos för...