Annons

språk

Fint kan bli fult, och tvärtom. Som Mogadishu Avenue i Helsingfors till exempel; från början ett skällsord men numera omhuldat smeknamn på Havsrastbölevägen – främst av dem som bor där.
Ett kritiserat samhällsvetenskapligt begrepp som syftar till att synliggöra diskriminering. – Begreppet uppstod i kritik mot tidigare könsforskning där vita medelklasskvinnor var normen, säger Pia Laskar, idéhistoriker och forskare vid Tema genus på Linköpings universitet. Hon är en av de forskare som brukar förknippas med begreppet. – När kritiska rasstudier dessutom hade svarta män som norm, krävdes ett verktyg för att studera exempelvis svarta kvinnors livsvillkor, säger hon. Intersektionalitetsperspektivet innebär alltså att man försöker förhålla sig till flera kategorier och...
Invandring är inget nytt fenomen, om nu någon trodde det, och om man hårddrar det hela är väl alla människor invandrare i någon mån.
Hör alea iacta est och nemo saltat sobrius till höjden av din latinkunskap? Då ska du läsa Tore Jansons nya bok Varför latin? Det är en bok för oss som känner oss underutbildade i latin.
De två kinesiska nakenhundarna Zelda och Nemi, som inte alls är hårlösa, har fått tillåtelse att hoppa upp i soffan och sover nu tätt ihoprullade vid sin mattes sida. Hur ser deras drömmar ut?
– Den där djävla boken, utbrister Yvonne Hirdman medan jag fumlar med inspelningsknappen.