Annons

vikingar

Arkeologer från Riksantikvarieämbetet har hittat drygt 470 silvermynt vid en utgrävning av en 2 000 år gammal grav strax utanför Sigtuna i Uppland.
- Man kan kalla dem en välorganiserad krigarelit som slogs professionellt, säger Charlotte Hedenstierna-Jonson vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Stockholms universitet.
Riksantikvarieämbetet låter tillsammans med tidningen Gringo figuren Vik-Inga Muhamed symbolisera vikingen - som kvinna och invandrare: "Våra hjälmar hade för det mesta inga horn och vi såg inte ut
Gjorde inte det väldigt ont? Och då bör väl tanden till slut ha ruttnat och trillat ut. Jag är inte tandläkare själv, men detta borde väl resultera i tandvärk? ROLF KARLSSON
Att människor bearbetar sina tänder genom att fila eller färga dem har man tidigare funnit exempel på i Asien, Amerika och Australien. Detta bruk visar sig nu ha förekommit även i Sverige.
Den ser inte så farlig ut där den ligger uppspolad på stranden. Mest liknar den stora tovor med kall spagetti. För det otränade ögat är det en alg bland alger, men inte för marina botaniker.