2000-talets hittills största fynd av hällristningar har gjorts i Bohuslän

Den vertikala hällen förvånar arkeologerna – och gör att ristningen kan dateras med stor precision.

Publicerad
Hällristningar

De vita figurerna syns väl mot berget. När ristningen gjordes gick vattennivån precis under.
Bild: Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar

Ristningen i Kville socken är 15 meter lång och har ett 40-tal figurer, bland dem tretton skepp, nio hästar, sju människor och fyra vagnar.

– Det är väldigt stora saker, bland annat ett skepp på två meter och en människa på över en meter. Figurerna är välhuggna och djupa. Motiven är inte unika, men läget på en nästan vertikal häll är ovanligt, säger arkeologen Andreas Toreld.

Tillsammans med kollegan Tommy Andersson arbetar han med att kartlägga ristningar för Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar.

Hällristning människa
Sju figurer föreställer människor.
Bild: Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar

Ristningen doldes av mossa

Den nyfunna hällen ligger i en beteshage på en gård och var täckt av mossa när Andreas Toreld och Tommy Andersson anade en pytteliten del av ett skepp sticka fram i ena kanten. De lossade på mossan och avtäckte ristningen.

Ristningen dateras till 700–800-talet före vår tidräkning, fvt. Just att hällen är nästan lodrät gör att ristningen kan dateras med stor precision. Vanligen gjordes ristningar på flackare hällar, som man kunde stå på och rista. Men här måste ristarna ha stått i båtar.

– Den ligger tolv meter över dagens havsyta. Då kan den inte vara äldre än 800-talet före vår tideräkning, för då hade hällen legat under vatten. Men det ovanliga är att vi också har en gräns framåt. Skulle den vara yngre än 700-talet hade ristarna behövt ha en stege eller plattform, och det verkar orimligt att de skulle ha ristat på en rak linje tre meter från marken, säger Andreas Toreld.

När ristningen gjordes låg hällen på en ö. Den måste ha varit synlig vida omkring, då den gjordes i den del av hällen just ovanför vattenlinjen som alltid är mörk av cyanobakterier från havet. När man ristar blottas den nästan vita hällen.

Svulstiga ristningar

Perioden då den ristades var hällristningarnas höjdpunkt, då både de flesta och vackraste ristningarna kom till.

Hällristning närbild hästar
Totalt finns nio hästar inristade.
Bild: Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar

– Ristandet fortsatte åtminstone till omkring Kristi födelse, men skeppen blev enklare. Under yngre bronsåldern, som denna kommer ifrån, var stilen närmast barock. Allt var svulstigt och överdrivet, men kanske inte så realistiskt, säger Andreas Toreld.

Hällristningar på flackare hällar är i allmänhet svårare att datera. Där brukar man förutom strandlinjen gå efter utförandet av till exempel vapen och jämföra med motiv från bronsföremål.

Hällen är bara något mindre än den berömda 20 meter långa Vitlyckehällen som ligger i Tanums världsarv med hällristningar. Utanför världsarvet är Kville det område som har flest ristningar i landskapet.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor