Ordbokens hemlighet

Publicerad

Det tog 70 år att fullfölja det brittiska imperiets antagligen största bokprojekt – Oxford English Dictionary.

Första bandet, från A till Ant kom ut 1884, hela 27 år efter det att kravet på ett sådant verk framförts. Ordboken skulle innehålla och förklara alla engelskans ord, och varje ord skulle åtföljas av ett dussintal citat för att belysa alla nyanser i det språk som så småningom skulle bli världens lingua franca.

Professor James Murray från Oxford ledde arbetet med tusentals volontärer inblandade. En av de flitigaste bidragsgivarna var William Chester Minor – en gåtfull figur och bokens huvudperson – som ägnade all sin tid åt att metodiskt leta fram de lämpliga citaten. Och tid hade han. När professorn efter ett långt samarbete brevledes bestämde sig att besöka sin flitigaste medarbetare fann han en patient på ett dårhus.

Det är en svindlande historia där ordbokens, professorns och galningens öden tvinnas samman i berättelsen som, enligt författaren, också bygger på tidigare hemligstämplat material.

Fullständig titel: Professorn och galningen. En berättelse om mord, vansinne och tillkomsten av Oxford English Dictionary

Professorn och galningen

Winchester, Simon
Bokförlaget DN

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor