Ny teori om jordens syre

NASA-forskare lanserar ny teori om hur jordatmosfären fick sitt syre.
Text Jens Ergon
Publicerad

Hur det gick till när jordens atmosfär för drygt två miljarder år sedan blev syrerik har länge varit omtvistat. Omvandlingen var avgörande för att flercelliga organismer och dagens alla komplexa livsformer skulle kunna utvecklas. Nu har amerikanska forskare vid NASAs Ames Research Center lanserat en ny teori för hur jordens atmosfär en gång fylldes med syre.

Med stöd av teoretiska modeller kring den tidiga jordens förhållanden och mätningar på mikroorganismer under likartade förhållanden föreslår amerikanerna två samverkande mekanismer. Dels menar man att metanproducerande mikroorganismer i dåtidens oceaner skickade ut väte i rymden via metangasen – något som i sin tur bidrog till att ett överskott syre sakta men säkert byggdes upp. Vidare tror man att andra mikroorganismer ytterligare bidrog till processen genom att frigöra väte – väte som dels läckte ut i rymden, dels matade de metanproducerande mikroorganismerna.

Text Jens Ergon
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor