Gammal PVC som ny

Forskare vid Sveriges provnings- och forskningsinstitut, SP, har visat att egenskaperna hos PVC-plast faktiskt förbättras efter ommalning.
Publicerad

Återvunnen PVC blandas med ny råvara och sprutas till exempelvis kabellister – med högre hållfasthet än plasten hade dessförinnan. Tidigare har återvunnet material bara används i produkter med lägre krav på kvalitet. Genom att noggrant sortera det återvunna materialets partiklar storleksmässigt går blandningen numera till första klassens produkter. Spillet kan återvinnas till samma kostnad som ny råvara. Den nya metoden används redan i dag av svenska plastfabriker.

Bakom undersökningen står forskaren Nazdaneh Yarahmadis vid SP som bland annat har undersökt vad i miljonprogrammets bostäder som går att återvinna. Hon fann att PVC-lister som malts ner och återanvänds i ett par cykler fick bättre egenskaper än förut. Orsaken är att materialet vid upprepad behandling blir mer homogent utan att bli sprött.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor