Mönstrat yxskaft engagerar läsarna

Innebörden av dekoren på det 8 300 år gamla yxskaftet av horn är ännu inte klarlagd, men vi fick många spännande förslag.
Publicerad

Mönstret på yxskaftet har inte kunnat tolkas, skriver arkeologerna Per Karsten och Bo Knarrström i sin artikel. På Forskning & Framstegs webbplats fof.se har läsarna i ett par månader kunnat lämna förslag på vad mönstren kan ha haft för innebörd. Tolkningarna varierar och rymmer allt från att dekoren skulle vara räfflor för bättre greppvänlighet till att de är lönnrunor med magisk eller rituell innebörd.

Andra gör gällande att tecknen symboliserar antal fällda träd, antal dödade djur eller något liknande. En fantasieggande tolkning är att mönstren är en tidig form av nottext som symboliserar olika ljud. Ett partitur på horn, med andra ord.

Horn är ett hårt material och den som ristade tecknen utförde ett tidsödande arbete. Artikelförfattarna anser att det talar emot ett vardagligt syfte med mönstren.

– Mönstret användes troligen för någon form av bokföring. Det hade kanske en kalendarisk betydelse eller symboliserade någon form av släktträd, säger Bo Knarrström vid Riksantikvarieämbetet i Lund.

HENRIK HÖJER

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor