Digital film återupplivar biografer

Folkets hus blir först i Sverige att visa digital biofilm.
Publicerad

Nu pågår ett skifte från analog 35-millimeters biograffilm till digital. I USA finns redan ett tjugotal digitala biografer där det förutom film visas direktsända sportgalor och konserter. I Norge visar hälften av alla biografer digitala reklamfilmer.

– I Sverige har de stora biografkedjorna varit litet avvaktade, eftersom investeringskostnaderna är höga. Men Folkets hus och Parker genomför nu försök med digital filmvisning, säger Lasse Svanberg, ordförande i Svenska arbetsgruppen för E-bio vid Filminstitutet.

Man skiljer mellan e-bio och d-bio. E står för elektronisk bio, som innefattar visning av all slags rörlig bild. E-bio kan nyttja enklare och billigare projektorer med kvalitet som motsvarar analog film.

– Digitala biografer, däremot, har avancerad utrustning och använder filmdukar med 10-12 meters bredd. I dag kan en konvertering till digital visning kosta upp mot två miljoner kronor. Förutom projektorer krävs kraftfulla datorservrar och snabba digitala förbindelser, säger han.

Folkets hus och Parker har 267 biografer. Enligt planerna ska tio av dem bli e-biografer i början av juni.

Fördelarna med digital film är många. Filmerna kan transporteras via satellit, som DVD eller via bredbandsnät. Transportkostnaderna minskar då avsevärt. Traditionella filmrullar väger ca 25 kilo och kan kopieras i flera tusen exemplar. Biosalongerna kan användas för att visa direktsända evenemang och dessutom kan reklamfilmer enkelt bytas i takt med pågående kampanjer.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor