Raoufs sand

Publicerad

Raoufs sandKan han mäta upp exakt 5 liter sand?Raouf, som bor i utkanten av en stor öken, behöver av någon anledning exakt 5 liter sand. Han har två hinkar: en som rymmer 10 liter och en som rymmer 7 liter. Kan Raouf med hjälp av dessa två hinkar mäta upp exakt 5 liter sand?Fler behållare på webbenHistoriken kring behållarna hittar du på www.fof.se.Den äldsta kända uppgiften av det här slaget finns i en tysk krönika skriven i början på 1200-talet av franciskanermunken Albert von Stade. Med tanke på frågans naturliga karaktär kan man dock lugnt påstå att den här sortens gåtor var kända även långt tidigare. Efter 1200-talet har uppgiften dykt upp i nästan alla samlingar med matematiska gåtor som getts ut. Läs Paul Vaderlinds historik om denna typ av problem på www.fof.se. Där hittar du också den eleganta lösningen på detta typiska problem:Tre tjuvar har kommit över en behållare på 24 liter fylld med en värdefull balsam. De vill fördela innehållet lika sinsemellan men till sitt förfogande har de endast tre behållare på 5, 11 repektive 13 liter. Hur ska tjuvarna gå till väga för att fördela tjuvgodset rättvist?www.fof.se/hjarnbrukFacit på sidan 57.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor