Hjärnbruksfacit

Lösningarna till hjärnbruket.
Publicerad

Hjälp Susanne mot myrorna

Hela vandringen kan klaras på optimalt 24 dagar.Den första resan sträcker sig endast en dagsetapp. Susanne lämnar där (i förråd A) fyra matransoner och återvänder till basen (två dagar totalt).

Nästa resa sträcker sig till förråd B som ligger två dagsetapper från basen. Susanne kommer då att passera A två gånger och tar varje gång en matranson. Detta ger henne möjlighet att lämna fyra matransoner i B (fyra dagars resa).

På tredje resan når Susanne fyra dagsetapper in i öknen. På vägen ut rör hon inte ransonerna i A men plockar upp två av fyra ransoner i B. Hon bär då sex ransoner vidare. Hon lämnar två mot slutet av den tredje dagen (C) och en mot slutet av den fjärde dagen (D). Nu har Susanne en matranson kvar och då går hon tillbaka till basen. För att inte svälta ihjäl plockar hon upp en matranson i var och en av förråden C, B och A (denna resa tog åtta dagar). Inför den sista resan har Susanne en matranson i varje förråd. Hon kan nu använda dessa ransoner och framme vid D har han sex dagsransoner kvar. Från D är det bara en sexdagars vandring till andra sidan av öknen. Totalt tar hela vandringen 2 + 4 + 8 + 10 = 24 dagar.

Vilket land

A: Tyskland (Mercedes). B: Frankrike (Peugeot). C: Sverige (Saab). D: Japan (Nissan).

Publicerad

Hjärnbruksfacit

Publicerad

1 2 3 4 5 dörrfärg gul blå röd vit grönnationalitet norrman irakier engelsman svensk kinesfärdsätt bil cykel moped buss taxi dricker vatten te vin öl kaffestuderar fysik medicin arkeologi historia ekonomiDetta är en modifiering av ett klassiskt problem som från början handlade om rökare. Förutom olika färg på dörrarna, olika nationaliteter och olika dryckesvanor, hade de olika husdjur och rökte olika cigarettmärken. Den klassiska frågan var: Vem ägde en zebra? Den svenska versionen är inspirerad av Lars Fröjmark.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor