Köttdiet gav oss stor hjärna

Kött är särskilt viktigt för vår "järnhälsa".
Publicerad

Kött förser oss dels med lätttillgängligt järn, dels kan det öka kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn från andra livsmedel med 50-100 procent.

Detta förklarar de gynnsamma effekterna av kött på kroppens järnbalans. Vi har gjort omfattande observationer på över 2 000 tonåringar i Göteborg och sett att vegetarianer, och givetvis även veganer, har lätt att utveckla järnbrist. Omkring 80 procent av dessa icke-köttätande ungdomar har klar järnbrist. Detta är oroande, då vi vet att även lätt järnbrist kan försämra inte bara den fysiska prestationsförmågan, utan även välbefinnande och skolprestationer, t ex inlärningsförmågan. Dessutom är det faktiskt så att rent kött är ett magert kostalternativ.

De fördelar som anförs för en ”vegetarisk” livsstil är knappast relaterade till den vegetariska kosten som sådan, utan till en livsstil med mindre rökning och alkohol och med ökad fysisk aktivitet. En sådan livsstil är av nytta också hos icke vegetarianer.

Människan är inte konstruerad för vegetarisk kost. Våra tänder, vår tarmlängd och det förhållandet att människan har ett speciellt enzym i tarmväggen med en enda uppgift att bryta ner hemeprodukter från kött talar emot att strikt vegetarisk kosthållning har en biologisk bakgrund. Det är snarare så att utvecklingen av dagens människa med hennes stora hjärna är en effekt av övergången till köttdiet hos våra tidigaste förfäder.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor