Napoleon mot maskinen

Lista ut det smartaste draget i kampen mellan kejsaren och schackmaskinen.
Publicerad

År 1769 presenterade den ungerske adelsmannen Wolfgang van Kempelen sin märkliga schackmaskin, ”The Turk”. Turken bestod av en docka i turban och turkiska kläder som med knixiga rörelser utförde dragen på brädet. Maskinen turnerade runt bland Europas hov under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet, där den lekande lätt vann mot förstummade prinsar och prinsessor. Kejsaren Napoleon Bonaparte, som var en erkänt skicklig schackspelare, tog chansen att mäta sina krafter med maskinen under en resa till Wien 1809. Det blev ett möte han sent kom att glömma.Partiet mellan Napoleon (vit) och schackmaskinen (svart) har pågått i elva drag. Napoleon har spelat passivt och inte utvecklat sina pjäser. Den schackspelande turken däremot har båda sina springare i aggressiva positioner och kan avgöra. Men hur?Vilket är svarts bästa drag i ställningen ovan?1) Springaren på d4 till f32) Springaren på d4 till e23) Springaren på f4 till h3

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor