Galapagos och Amazonas

Resan den 3-18 november är fullbokad, men vi kan i stället erbjuda samma resa den 20 november - 5 december.
Text Jan Moby
Publicerad

Följ med på en unik resa till Ecuador för Forskning & Framstegs läsare den kunniga marinbiologen Anders Modig som färdledare. Under två veckor sätter vi djur och natur i fokus och resplanen är noga planerad så att vi skall få ut så mycket som möjligt av vistelsen i Sydamerika. Resan startar i Ecuadors huvudstad Quito innan vi hänger oss åt Amazonas och Galapagosarkipelagens flora och fauna Amazonas – jordens största och tätaste regnskog – är en unik värld av floder som tränger sig igenom den täta, höga grönskan. Ecuadorianerna kallar sin del av Amazonas för El Oriente. Under fyra oerhört spännande dagar bor vi bekvämt på lodge inne i regnskogen och gör många exkursioner både till fots och med kanot.

Galapagosöarna är en värld för sig! Vår chartrade förstaklasskryssare Cachalote I tar endast sexton passagerare vilken ger oss en unik möjlighet att nå långt in i vikarna där vi har sällskap endast av djuren. Vi besöker de för årstiden allra mest intressanta öarna. Galapagosarkipelagen är nationalpark med 13 större och 42 mindre öar. Här lever otaliga endemiska djurarter och det finns nog ingen annan plats i världen där man kommer så nära vilda djur i frihet som här. Charles Darwin fascinerades av övärlden och det var här han utarbetade sin teori om utvecklingsläran

Välkommen till en upplevelse för livet!

Resplan

Dag 1: Avresa

Avresa den 20 novmeber från Stockholm, Göteborg eller Malmö med KLM till Amsterdam (avresetiden från Stockholm 19.30). Vidare från Amsterdam kl 23.20. Total flygtid ca 17 timmar.

Dag 2: Quito

Ankomst Quito kl 09.20. Transfer från flygplatsen till Hotel Sierra Madre, ett mindre turistklasshotell mycket centralt beläget. Lunch och stadsrundtur. Quito är Ecuadors huvudstad och ligger 2800 möh. Den gamla stadsdelen är präglad av kolonialtiden med charmiga hus, vackra kyrkor och kullerstensgator.

Dag 3: Coca

Efter frukost transfer till flygplatsen och morgonflyg ca 45 minuter österut till Coca, en liten stad invid floden Napo, Ecuadorianska Amazonas största flod. Här äntrar vi motorkanoter och efter 2 1/2 timme har vi nått ytterligare ca 80 km in i Amazonas. Vi lämnar motorkanoterna och går till fots ca 20 minuter. Regnskogen blir tätare och uppe i träden spanar apor och fåglar på oss. Vi blir paddlade den sista biten fram till La Selva Lodge i urholkade trästamskanoter. Vi bor i mindre bungalows byggda på traditionellt vis av naturmaterial knappt synbara i den täta grönskan med utsikt över Garzacocha sjön. Alla rum har egen dusch/toalett.

Dag 4-6: Exkursioner i Amazonas

Under våra dagar på La Selva Lodge gör vi mångaexkursioner i omgivningarna. Vi har förutom Anders Elmfors med oss mycket kunniga guider från trakten med specialkunskaper om regnskogens flora och fauna. Vi får lära oss om regnskogsindianernas sätt att leva, jaga och deras kunskap om medicinalväxter. En del vandringar gör vi till fots i den täta primärskogen längs stigar eller träspångar. Ibland paddlar vi trädstamskanot och spanar efter kaymaner, fåglar och apor längs floderna. En liten bit från lodgen finns ett observationstorn, 43 meter högt. Att klättra upp i tornet innebär en unik upplevelse att komma livet i trädkronorna nära. En annan höjdpunkt är en nattlig exkursion för att leta nattaktiva djur. En simtur i lodgens egen sjö är svalkande på eftermiddagen. Under dagarna på La Selva Lodge äter vi förstklassigt i den gemensamma matsalen och får bl a smaka av regnskogens frukter. Med motorkanot återvänder vi till Coca och fortsätter med flyg till Quito. Ankomst på kvällen dag 6 och inkvartering på Hotel Sierra Madre.

Dag 7: Galapagos och Bartolome

Efter frukost transfer till flygplatsen och flyg ut till Galapagos, ca 3 1/2 timme. Ankomst Baltra. Vi bordar vårt kryssningsfartyg Angelito och lägger ut från hamnen. Vi bor två och två i bekväma hytter med våningssängar och privat dusch och toalett. Frukost, lunch och middag ingår och serveras ombord. Även här har vi med oss en lokalguide med specialkunskaper om Galapagosarkipelagen. För att vi skall få maximal tid iland på öarna går vi ofta mellan öarna nattetid. Vi börjar med att bege oss ut till ön Bartolome. Ön hyser några av de yngsta och mest spektakulära vulkanerna inom arkipelagen. Vi gör en vandring upp till en av vulkankratrarna. Ön har dessutom en helt underbar strand som inbjuder till snorkling och bad, kanske tillsammans med sjölejon.

Dag 8: Genovesa

Vidare till den mycket speciella och inte så besökta ön Genovesa. Vi ankrar upp i Darwin Bay. Här finns den rödbröstade praktfregattfågeln. Bland övriga fåglar ser vi b la rödfotad sula, svalstjärtad mås och troligen även den mycket sällsynta lavamåsen.

Dag 9: Isabela och Fenandina

Vi fortsätter till Tagos Cove på arkipelagens största ö Isabela. Vi gör en kortare vandring i skogar av Palo-Santoträd. Här finns chans att se en av öns mest märkliga fåglar, den redskapsanvändande hackspettfinken. När vi går mot Fernandina spanar vi efter fenval och delfiner. Vid Punta Espinosa är de svarta lavaklipporna fullkomligt täckta av havsleguaner som solar sig – en fantastisk syn! I de små havslagunerna leker sjölejonungar och kanske någon av dem kommer fram och hälsar på dig. På Fernandina lever två av världens mest sällsynta djur, den endemiska Galapagosskarven och Galapagos pingvinen, världens nordligaste pingvin.

Dag 10: Santiago och Rabida

Bland de märkliga klippformationerna vid Puerto Egas på ön Santiago hälsar vi på Galapagospälssälar och kanske någon lavahäger. Under eftermiddagen styr vi över delfinrika vatten mot ön Rabida. Här finns en av arkipelagens bästa snorklingsvatten. Vi simmar här omgivna av tropiska fiskar i alla regnbågens färger. Har vi tur får vi även se hur en pingvin ser ut under vatten eller leka tafatt med unga sjölejon. Uppe på stranden brukar majestätiskt rosafärgade flamingos hålla till.

Dag 11: Santa Cruz

Puerto Ayora på Santa Cruz. Här besöker vi Darwin stationen med dess uppfödningsanläggning för elefantsköldpaddan som gett namn åt ögruppen. Sköldpaddsägg och ungar faller ofta offer för någon av de djur som människan har infört till övärlden (t ex hundar, råttor och katter). Detta gör att man på Darwin stationen får säkerställa fortlevnaden hos dessa urtidsdjur. På Santa Cruz växer fler endemiska arter än på någon annan av öarna. Vi tillbringar stor del av dagen med att vandra runt på ön och det finns goda chanser att vi får se sköldpaddor i det fria.

Dag 12: Espanola

Vi fortsätter till den sydligaste ön i Galapagos arkipelagen, Espanola, där vi åker vi in i Gardner Bay och Punta Suarez. På denna ö finns den endemiska Galapagosalbatrosser, som bara finns här. Har vi tur får vi se ungarna bli matade!

Dag 13: Santa Fe

Plazas, en fotrollande ö som bebos av jättelika sjölejonhanar och urtidsdjur som landleguaner. Leguanerna ligger så här års under jättelika fikonkaktusar i väntan på att någon blomma eller frukt skall falla ner. I de dramatiska klippstupen på öns sydsida leker rödnäbbade tropikfåglar i uppvindarna. Vi gör även ett stopp på den lilla ön Santa Fe.

Dag 14: Turtle Cove och Baltra

Sista dagen på Galapagos spenderar vi vid Turtle Cove och Baltra. Flyg tillbaka till Quito. Eftermiddagen fri för strövtåg i staden. Hotell.

Dag 15: Hemresa

Efter frukost transfer till flygplatsen. Flyget till Amsterdam avgår 11.00.

Dag 16: Åter Sverige

Ankomst Amsterdam 05.50 och anslutning till Stockholm/Göteborg/Malmö med ankomsttid vid lunchtid.

Datum

Resan är 15 dagar och går mellan den 20-november -5 december 2003

Deltagarantal

För att resan ska kunna genomföras måste minst 12 personer anmäla sig, men inte mer än 15 personer kan deltaga.

Pris

Resans pris är 39 900 kr per person. Vi reserverar oss för prisändringar som beror på ändrade flygpriser, skatter eller växelkurser. Resans pris är baserat på en dollarkurs på 8,55 kr. En del tidtabeller kan komma att ändras något och vi förbehåller oss därav rätten till ändringar i resplanen.

I priset ingår

Flyg med KLM från Stockholm/Göteborg/Malmö, flygplatsskatter, alla transfers och transporter enligt programmet, svensk biolog som färdledare, lokala guider, boende inkl. frukost. Helpension på La Selva Lodge samt under kryssningen samt övriga måltider enligt programmet.

I priset ingår ej

Måltider som ej omnämns i programmet. Nationalparksavgift till Galapagos nationalpark USD 100 per person som betalas kontant på plats. Flygplatsskatt vid avresa från Ecuador USD 30 per person. Drycker och dricks samt personliga utgifter.

Boende

Del i dubbelrum på turistklasshotell och lodge. Del i dubbelhytt ombord på motorkryssaren Cachalote I.

Tillägg

Enkelrumstillägg 2500 kr. Gäller endast på hotell och lodge.

Svårighetsgrad

Alla som kan ge avkall på viss komfort kan delta på denna resa.

Bokning

Bokning sker genom att du ringer till Äventyrsresor på telefon 08-556 06 900 och reserverar plats. Du erhåller då en bokningsbekräftelse med inbetalningskort. Anmälningsavgiften, 2000 kr per person, betalas inom 7 dagar till Äventyrsresors postgiro 479 68 96-1. Slutbetalning skall ske 60 dagar innan avresa.

Avbeställningsskydd

Om avbeställningsskydd önskas betalar du en avgift på ytterligare 400 kr tillsammans med anmälningsavgiften. Skyddet gäller mot uppvisande av läkarintyg om resan måste avbeställas på grund av sjukdom. Expeditionsavgiften är 600:-.

Avbokning

Vid avbeställning mer än 30 dagar före avresa uttages en avgift på 5% av resans pris. Mellan 30 och 15 dagar före avresa är avgiften 15%. Vid avbeställning senare, men mer än 24 timmar före avresa är avgiften 50% av resans pris. Senare än 24 timmar före avresa äger Äventyrsresor rätt att tillgodoräkna sig hela resans pris. Övriga resevillkor finns i Äventyrsresors huvudprogram som erhålls på begäran.

Deltagarinformation

När du bokat dig på resan erhåller du en skriftlig deltagarinformation. Här hittar du information om de olika platserna vi besöker, praktisk information om resan, vilka vaccinationer du behöver samt en utrustningslista.

Ekoturism

Denna resa är, liksom övrigt i Äventyrsresors utbud, upplagd på ett ekoturistisk sätt. Det innebär att vårt besök ska vara gynnande för den lokala ekonomin, landets naturvård och kultur. Ekoturism innebär också att vi reser i små grupper som ger en möjlighet till nära kontakt med lokalbefolkningen. Att resa ekoturistiskt gör resandet roligare!

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor