Program som verkligen rensar

Många företag och människor luras att tro att standardiserade raderingsfunktioner i operativsystemen tar bart data - vilket de inte gör.
Publicerad

När filer raderas med standardmetoderna i Windows och Macintosh, som att tömma ”papperskorgen” tas de inte bort från datorn – åtgärden tar bara bort filnamnet ur katalogen. Det finns mängder med kommersiella datorprogram som enkelt återställer informationen. Åtgärden att formatera om hårddisken kan verka säker, men inte heller detta räcker. Med enkla verktyg kan data återskapas med populära program för fil- och diskadministration.

Det finns många gratis och s k share ware-program för hårddiskstädning att hämta från download.com och andra filhämtningsplatser på nätet. Sure Delete från Wizard Industries (www.wizard-industries.com) är ett exempel på gratis programvara som utnyttjar ett enkelt gränssnitt för att skriva över information på hårddisken. Användare av Macintosh OS X kan ladda hem en gratis kopia av SafeShred från CodeTek Studios (www.codetek.com).

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor