Stroketest på en minut

Kan du le, sträcka upp båda armarna och repetera en mening?
Publicerad

Med hjälp av några enkla frågor kunde försökspersoner utan vårdutbildning snabbt konstatera huruvida en person hade stroke eller ej. Det rapporterade amerikanska forskare när The American Stroke Association hade möte i februari.

Snabb behandling är viktig vid stroke eftersom nervcellerna runt det akuta skadestället dör av syrebrist. Ju fortare personen kommer till sjukhus, desto mindre är risken för bestående men.

I studien fick 100 personer undersöka en strokepatient och en frisk person med hjälp av instruktioner per telefon. De allra flesta försökspersoner kunde hos strokepatienten upptäcka svaghet i ena armen när båda sträcktes upp, sluddrigt tal och snedhet i ansiktet när patienten log.

Tanken med studien är att förbipasserande på detta vis ska kunna hjälpa larmcentralen som har att avgöra om det behövs ambulansutryckning.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor