En ny, mystisk meson

Upphittat: Subatomär partikel som inte passar in.
Publicerad

Den väger fyra gånger så mycket som en proton men har en livslängd på bara en tusendels attosekund (10-21 sekunder) och visade sig första gången i partikelacceleratorn KEK Laboratory i Japan. Nyligen kunde Fermilab i USA bekräfta fyndet, och den nya partikeln döptes till ”den mystiska mesonen”.

Mesoner är partiklar som består av en kvark och en antikvark och finns i en uppsjö olika varianter. Problemet är att denna inte passar in i teorierna för hur partiklar ska se ut. Den mystiska mesonen tycks nämligen bestå av fyra kvarkar. Fysikerna spekulerar över huruvida det skulle kunna vara den första upptäckten av en ”mesonmolekyl”, en partikel som består av två tämligen löst bundna mesoner. Det finns sedan länge teoretiska förutsägelser om att sådana bundna tillstånd bör existera.

Fyndet publiceras i tidskriften Physical Review Letters.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor