Vinnare av julkalendern 2003

Lena Ullén listade ut rätt ord redan den 2 december.
Publicerad

För femte året i rad ordnade F&F en klurig julkalender på nätet. Från 1 december till julafton förra året presenterades en ny ledtråd och det gällde att lista ut vilket ord vi tänkte på. 2003 års upplaga av kalendern var välbesökt och vi fick hundratals fantasifulla gissningar.

Även om svaret var väl dolt i de flesta ledtrådarna lyckades Lena Ullén från Dorotea redan den andra dagen lista ut att rätt ord var ”fot”.

– Det är litet svårt att förklara hur associationerna rullar runt i huvudet när man löser gåtor, men jag tänkte att det kostade ju inget att försöka, berättar Lena Ullén.

Lena Ullén trodde att det hade något med vikingar eller järnåldern att göra, eftersom namnet ”Gunnar” som nämns i första ledtråden är ett gammalt nordiskt namn.

– Så jag sökte på Google på Gunnar och hittade runristaren Fot, men fick det inte att stämma med ”offentlig öppenhet” och ”mystisk hemlighet”. Den 2 december blev jag på det klara med att det handlade om någon måttenhet som förbjöds 1889.

När julafton närmade sig kom allt fler korrekta svar. Men det kom också många brev till redaktionen om att det var ovanligt svårt. En läsare som tidigare haft goda resultat skrev:

– Inte ens den 24/12 lyckades jag knäcka julkalendern, jag får försöka igen den 1 december nästa år.

Samtliga ledtrådar och ett fylligt facit finns tillsammans med vinnarna på www.fof.se/julkalender. Vinnarna meddelas också via e-post.

Övriga vinnare

Mattias Ahlqvist, Hässelby; Monica Aspemyr, Nora; Kerstin Bernerson, Västerås; Aniella Beser, Tyresö; Jenny Dalenius, Linköping; Ulf Eriksson, Spånga; Åke Lindén, Tavelsjö; Åke Ljungblom, Hässelby; Kerstin Ljungblom, Spånga; Majd Salman, Staffanstorp.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor