Se Saturnus på vårhimlen

Genom ett enkelt teleskop kan du se Saturnus ringar.
Publicerad

När man för första gången tittar på Saturnus genom en fältkikare eller ett enklare teleskop kan man bli mäkta besviken. Eller djupt imponerad. Saturnus lyser som en stjärna som alla andra på natthimlen, men genom teleskopsiktet avslöjas att ”stjärnan” avtecknar sig som en rund skiva med en ring runt.

Man ska dock inte ha för stora förväntningar. Bilden av Saturnus är suddig och svartvit, helt olik de färgsprakande bilder som de stora teleskopen har skämt bort oss med. Men känslan av att bara ha lätt optik mellan sig själv och Saturnus kan vara svindlande, speciellt för nybörjaren. Saturnus är ett av himlens ljusstarkaste objekt och kan lätt ses i Tvillingarnas stjärnbild under våren. Med ett teleskop som förstorar mer än 50 gånger träder Saturnus magnifika ringsystem fram.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor