Stjärnornas störda omloppsbanor

Den hittills största och noggrannaste kartläggningen av solens grannar visar att Vintergatans historia är mer kaotisk än vi trott.
Publicerad

I ett maratonprojekt som sträcker sig över 15 år med sammanlagt tusen observationsnätter har astronomiprofessorn Birgitta Nordström kartlagt 14 000 av våra närmaste stjärnor i Vintergatan. Hon är knuten till både Niels Bohr Institutet i Köpenhamn och Lunds universitet.

Hennes forskargrupp har observerat avstånd till stjärnorna, deras ålder, gjort kemiska analyser av deras atmosfär, mätt deras hastigheter och bestämt i vilken riktning de rör sig. På så sätt har man kunnat beräkna stjärnornas banor – något som inte varit möjligt förut.

– Utifrån deras banor kan vi räkna ut var stjärnorna befann sig för en miljon år sedan eller var de kommer att vara om 200 miljoner år, säger Birgitta Nordström.

Studien visar att stjärnor som är yngre än solen med dess 4,5 miljarder år på nacken rör sig annorlunda än äldre stjärnor. Medan unga rör sig i samlad tropp i cirkulära banor, tenderar äldre att röra sig i mer spridda riktningar och ofta i avlånga banor. Det tyder på att de har blivit störda på olika sätt i mycket större omfattning än vad man förut har trott.

– När stjärnorna är unga går de till att börja med i cirkulära banor. Senare riskerar de att sparkas runt av molekylmoln som de krockar med på vägen och bli störda av svarta hål eller Vintergatans spiralarmar.

De nya resultaten tyder på att Vintergatan har haft en mycket stökigare historia än vad astronomerna tidigare antagit.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor