Färgblindhet

**Röd och grön plast gör skillnaden tydlig.**
Publicerad

Nyhetsnotisen påminde mig om ett hjälpmedel som jag uppfann åt en färgblind engelsman för ett par år sedan. Han klagade över att han inte kunde läsa processbilderna på en bildskärm som använde färgerna blått, rött och grönt.

Jag funderade senare över hans problem och insåg att han i stället för färg såg någon slags gråskala. Då kom jag på en idé: om bilden ”filtreras” genom röd respektive grön plastfilm borde det även för en färgblind gå att avgöra om något är rött eller grönt. Principen bakom är att gröna föremål filtrerat genom rött filter ser mörkare ut än genom grönt och vice versa.

Jag skapade en enkel bild och skrev ut på transparent OH-film. Nästa gång jag träffade engelsmannen tog jag fram min plastfilm och förklarade min idé. Jag lade fram diverse röda och gröna föremål och lät honom testa. Voilà! Det fungerade på första försöket. Häpet förklarade han att det var första gången i sitt liv som han kunnat skilja på rött och grönt.

Han berättade hur han kvällen innan kom till Sverige utan pengar och skulle ta ut pengar från en bankomat. Bankomaten hade enligt honom färgskärm med röd text mot grön bakgrund. Han utförde handgreppen ur minnet utan att veta vad det stod på displayen. Lite hasardartat! En liten remsa av plastfilm att ha i plånboken skulle kunna hjälpa vid sådana tillfällen.

Sprid gärna idén och bilden till Forskning & Framstegs läsare. Hjälpmedlet är mycket enkelt, effektivt och lätt att åstadkomma för den som vill prova. Det går antagligen lika bra med bitar av röda och gröna plastfickor eller liknande, bara någon färgseende skriver på vilken färg som är vilken.

För övrigt fick jag den tyske tillverkaren av processbildskärmen att göra färgvalet valbart för operatören, så min vän engelsmannen behöver inte längre använda plastfilmen när han arbetar vid bildskärmen.

HANS BERGGREN

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor