Atomklocka liten som en sockerbit

Amerikanska forskare har lyckats konstruera världens minsta atomur.
Publicerad

Dess inre maskineri är inte större än ett riskorn, och klockan går högst en sekund fel på 300 år. Liksom i vanliga atomklockor är det cesiumatomens regelbundna tickande 9,2 miljarder gånger i sekunden som mäter tiden även här.

Ännu går den sockerbitsstora atomklockan inte lika exakt som de större uren, vilka är upp till två meter höga. Men den överträffar kvartskristallernas precision tusenfalt.

Det minsta atomuret hittills som går med samma precision som de fullskaliga atomklockorna är stort som en skokartong. Om det kan göras av samma format som sockerbitsklockan, skulle det få bred användning i datorer, vanliga klockor, mobiltelefoner och GPS-satellitmottagare.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor