von Karmans virvelgata

I södra Stilla havet ligger den ensliga ögruppen Juan Fernandez. En dag då en jämn sydlig vind drar molnen norrut över havet, fångar fjärranalyssatelliten Landsat 7 denna bild.
Publicerad

Den 1,5 kilometer höga ön Más Afuera får molnen att stanna upp. Då bildas en vak bakom ön där luften börjar rotera. Rotationen fortsätter sedan av egen fart och ytterligare virvlar bildas. I virvlarnas centrum är det klart väder eftersom snurrandet drar in torr luft uppifrån eller nerifrån.

Fenomenet kallas von Karmans virvelgata och är uppkallat efter Theodore von Kármán, en ungersk-amerikansk ingenjör och forskare som matematiskt förklarade hur virvlarna uppstår. Samma fenomen syns runt bropelare där vatten strömmar förbi. Virvelbildningen kan ge upphov till oönskade vibrationer men genom att strömlinjeforma bropelarna kan man dämpa dessa.

Av Juan Fernandez-öarna är bara ön Más a Tierra bebodd. Den heter också Robinson Crusoe-ön. Den skotske sjöman som var förebilden till romanhjälten vistades nämligen på Más a Tierra mellan 1704 och 1709. Hans riktiga namn var Alexander Selkirk, och Más Afuera heter därför också Selkirkön.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor