Titan på nära håll

I december 2004 lossade landaren Huygens från modersonden Cassini efter att i sju år ha varit på väg till Saturnus och dess måne Titan.
Publicerad

Bildmontaget ovan visar utsikten över Titans yta från några kilometers höjd.

Docent Jan-Erik Wahlund vid Institutet för rymdfysik i Uppsala jublade tillsammans med alla andra när Huygens landade på månens gula geléaktiga yta. Han är en av dem som utvecklat det svensktillverkade instrument som medföljer rymdfarkosten och som han tidigare skrivit om. (se Titan får svenskt besök, F&F 5/04.

– Ett system av mörka fåror som påminner om Grand Canyon tycks flöda ut till ett hav med tydlig strandkant. Floderna och haven består i så fall mest av etan och propan uppblandat med metan. Till vänster syns en rak förkastning och ljusare slingor av fruset vatten. Detta är spår av vattenvulkanism, det vill säga heta strömmar av vatten som nyligen frusit till. Det tyder på att vi har en måne med aktiv geologi och ett klimat med en tät kväveatmosfär, säger Jan-Erik Wahlund.

– Den kemiska analysen tar tid, men det verkar vara fråga om synnerligen komplicerad organisk kemi.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor