Genombrott ger superstarkt material

Nanorör klistrade på band ger ett extremt tunt men ändå mycket starkt material.
Publicerad

Nanotekniken har länge lovat superstarka, lätta material med halvledande egenskaper. Men i praktiken har det varit svårt att tillverka dem i större skala. Nu har en forskargrupp i USA tillsammans med en grupp i Australien uppfunnit en process där de tillverkar breda band av nanomaterial i betydligt högre hastighet än vad som tidigare varit möjligt.

Banden kan vävas meter efter meter men är bara några nanometer (miljarddels meter) tjocka. De är genomskinliga och böjliga, men ändå starkare än stål av samma vikt. Forskarna nämner tillämpningar som bilglas, bildskärmar och solsegel för rymdsonder. En kvadratkilometer av detta material kan göras så tunt att det bara väger 30 kilo.

– Detta är ett genombrott, säger Eleanor Campbell, professor i fysik vid Göteborgs universitet.

Enligt henne är detta det hittills bästa kompositmaterialet tillverkat av nanorör, även om det fortfarande är långt till de teoretiska gränserna och de egenskaper som enskilda nanorör har.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor