Pluto och dess följe

Två nya månar i bana runt Pluto har upptäckts.
Publicerad

Sedan 1978 känner vi till Charon, Plutos första och största måne. Den är lite större än halva sin moderplanet, med en diameter på 1 200 kilometer. De nyligen upptäckta månarna är mycket mindre, mellan 45 och 160 kilometer i diameter. De kretsar runt Pluto i samma plan som Charon, men längre bort – avstånden är 45 000 och 60 000 kilometer. Månarna har ännu inte blivit döpta.

Plutos mycket excentriska bana och obetydliga storlek får en del astronomer att hävda att den inte är någon planet utan bara ett av många objekt i Kuiperbältet, en ring av småplaneter bortom Neptunus. Nu i vinter planerar Nasa att skicka upp rymdsonden New Horizons. Om några år kommer den fram till dessa avlägsna regioner och kan då skicka hem mer noggranna observationer från solsystemets utkanter.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor